En välbehövlig satsning på kulturen i Nässjö.

 

I oktober röstade kommunfullmäktige ja till att bygga ut och renovera Pigalle-huset (f.d. Folkets Hus) i Nässjö. Det innebär att biblioteket får nya och större lokaler och att kommunens kulturskola kommer att flytta dit.

 

Huset byggdes 1964 har det har gått 44 år sen biblioteket flyttade in där. Den del av biblioteket som är öppen för allmänheten har varit i stort sett densamma sedan dess.  Man har dock fått tillgång till fler kontorslokaler och magasin på första våningen under 70- och 80-talen.

 

En utbyggnad av biblioteket var nästan på gång kring 1990. En arkitekttävling var anordnad och det vinnande resultatet var snarlikt den utbyggnad som nu kommer att ske. Den ekonomiska krisen i början av 90-talet satte dock stopp för biblioteksbygget och planerna lades på is. Man fick istället lösa bibliotekets lokalproblem genom att sälja en stor del av bokbeståndet. Man hade t.o.m. auktion på en del mer värdefulla böcker som man inte längre hade plats för.

 

Ett förslag att bygga till en konsthall med glasveranda på Pigalle-huset kom 2004. Det fick dock inte tillräckligt stöd i fullmäktige. Man tillsatte istället en arbetsgrupp med deltagare från samtliga partier för att utreda frågan vidare.

 

Gruppens arbete utmynnade slutligen i det arkitektförslag som nu kommer att genomföras. Pigalle-husets lokaler får en rejäl renovering och det byggs nya lokaler för bibliotek och kulturskola. Det blir en rejäl och behövlig kultursatsning för Nässjö kommun som kan locka fler att bosätta sig i vår kommun.

 

Kulturen berikar även andra områden. Det gynnar barn, ungdomar och de äldre. Det blir mer liv och rörelse i stadsparken och i centrum. Det är också bra att kommunen kan nyttja egna lokaler för sin verksamhet.

 

*

 

Beslutet togs med stor majoritet i fullmäktige; 27 röstade för, 11 emot och 9 ledamöter lade ner sina röster. Majoritetspartierna SAFE, socialdemokraterna och vänsterpartiet stod bakom beslutet, och de fick stöd av folkpartiet och nästan alla av centerns ledamöter.

 

Men frågan är om denna satsning på kulturen i Nässjö hade blivit av om det hade varit ett borgerligt styre i kommunen. Det var nämligen en väldigt splittrad borgerlig ”allians” i frågan. Man röstade på inte mindre än fyra olika sätt. Förutom de som ville starta bygget direkt så fanns det huvuddelen av moderaterna som ville vänta ett år med byggstarten. Det fanns kristdemokraterna som ville skjuta byggstarten på en obestämd framtid och så Marie-Louise Ekholm (m) som ville utreda hela frågan på nytt.

 

Mot bakgrund hur det gick med de inställda byggplanerna i början av 90-talet så hade det väl dröjt till 2025 innan byggstart om fullmäktige hade gått på Ekholms linje…

 

Nu var dessbättre Ekholm ensam om sina åsikter och även andra borgerliga ledamöter som mer oroade sig över dåliga tider och kommande pensionsskulder befann sig vara i klar minoritet.

 

*

 

När en lågkonjunktur nu är på väg så är det rätt tid att bygga. Byggpriser och räntor är låga och framför allt ger det välbehövliga jobb inom byggarbetsmarknaden. Det är viktigt att staten, landstingen och kommunerna nu ser till att hålla uppe sin konsumtion och sina investeringar så att man kan hålla arbetslösheten nere.

 

Därför behöver regeringen ge mer stöd till kommuner och landsting så att dessa kan klara sin ekonomi och slipper avskeda sina anställda. Reinfeldt-regeringens i år beslutade stopp för höjningar av statsbidragen till kommuner och landsting 2009 och 2010 är helt fel väg att gå. Det innebär bara att lågkonjunkturen fördjupas och att arbetslösheten ökar.

 

Det finns idag gott om pengar i statskassan och överskotten har varit stora de senaste åren. Det finns alltså resurser som regeringen kan ge till kommunerna så att dessa satsa på t.ex. skolor, äldrevård och kultur. Det är betydligt bättre än att fortsätta sänka skatterna ännu mer för de rika!

 

Thomas Erixzon, SAFE-medlem, Nässjö.