Svar ang. Pigallehuset till James Sandstedt (SmT 28/11) och Urban Persson (SmT 2/12)

Svaret blev dock ej publicerat i SmT.

 

Pigalle-fastigheten (gamla folkets Hus) i Nässjö byggdes i början av 60-talet och har inte renoverats ordentligt sen dess. Biblioteket har varit i ungefär samma lokaler ända sen 1964. Planer på till- och ombyggnad var långt framskridna kring 1990. Det blev ingenting av då p.g.a. den ekonomiska krisen i början 90-talet.

 

Det har nu gått 18 år sen dess och en ny till- och ombyggnadsplan har tagits fram. Ett vinnande förslag har utsetts och ett anbud har antagits av kommunen. Anbudet vanns av ett lokalt byggföretag vilket innebär att många byggarbetare i kommunen kan få behålla jobbet under den stundande lågkonjunkturen.

 

Hade kommunfullmäktige i oktober sagt nej till detta – vilket en del borgerliga politiker, bl.a. James Sandstedt (kd) och Urban Persson (m), ville – hade hela ärendet fått tas om på nytt. Det är kanske möjligt att man hade fått ett lägre anbud senare, men det är lika möjligt att det inte hade blivit något alls av den välbehövliga förnyelsen av Pigalle-fastigheten.

 

Det hade i så fall varit beklagligt om Nässjös kommuninvånare kanske fått vänta i ytterligare några årtionden på att få en ordentlig satsning och förnyelse av bibliotek och kultur i Nässjö.

 

Majoritetsstyret bestående av socialdemokraterna, SAFE och vänsterpartiet fick dock stöd av folkpartiet och av de flesta inom centern för denna kultursatsning. Det var ett bra beslut som gynnar kulturen i Nässjö och kommunen som helhet.

 

Thomas Erixzon

SAFE-medlem