Kommunerna ska bestämma

 

Ska en kommun avgöra om en privatskola ska få öppnas inom kommunen och få betalas med kommunala medel?

 

I början av 1990-talet genomfördes den så kallade kommunaliseringen av skolan. Lärarnas anställningar blev kommunala och ansvaret för skolan togs över från staten och hamnade istället hos kommunen.

 

Idag kan en kommun få betala för privatskolor som etablerat sig även om man anser att den berörda skolan inte behövs eller kostar för mycket. Om det statliga skolverket godkänner en ansökan är det bara upp till de lokala skattebetalarna att stå för notan.

 

När de elever som väljer en privatskola tar med resurser från den kommunala skolan, som i sin tur står kar med fasta kostnader för lokaler och personal och tvingas skära ner på verksamheten.

 

Ansvaret för eleverna om den privata skolan går i konkurs, eller om barnen inte får den undervisning de har rätt till kvarstår dock för kommunen att betala.

 

Principen som säger att kommunen inte har någonting att säga till om när privatskolor etableras är ohållbar. Vinstintressen ska hållas borta från utbildning och våra barn. De privata skolorna är idag oftast redan stora internationella bolag.

 

Skolan ska inte vara en marknadsplats där utbildning kan köpas och säljas som vilken annan vara som helst.

 

Bernt Hultberg, SAFE-medlem, Nässjö.