Svar till Ebert Sjöberg SmT 20/4 09.

 

Ebert har alldeles rätt; de träffpunkter för aktivering som finns idag är inte samma utbyggda aktivering som lades ner 2004. Den personal som hade aktiviteter på våra träffpunkter kostade då 3,6 miljoner kronor om året. Personalen planerade och genomförde aktiviteter på del av sin tjänst, men hade dessutom hand om serveringsköken. Det var längre tillbaka i tiden som aktiveringen hade vävstolar, bordsvävstolar, m.m.

 

Den aktivering i form av träffpunkter som nu byggts upp på olika äldreboenden kostar ca 1,4 miljoner per år. Den är gratis för de äldre att använda och även öppen för de som inte bor på något av kommunens äldreboenden. Vi kan sakta men säkert utveckla den verksamheten ytterligare. I dagens kristider måste vi dock lägga all kraft på att upprätthålla en god omvårdnad av de äldre som har störst behov och är mest funktionshindrade.

 

Ebert har dock fel när han påstår att SAFE har lovat att ”återställa” aktiveringen som den var 2004. Det står inga sådana löften i SAFE:s valprogram från 2006. Där står ordagrant att SAFE kräver: ”Bemannad aktivering på kommunens seniorboenden för fysisk träning, mental stimulans och social gemenskap. Aktiveringen görs tillgänglig även för äldre som har sin bostad utanför seniorboendena”.

 

Det står som synes inget bestämt om hur många timmars aktivering i veckan och på hur många platser det ska vara. Aktiveringen som byggts ut efter valet är träffpunkter på Björkliden i Anneberg, Malmåkra i Malmbäck, Forsbacka i Forserum och Parkgården, Brinellgården och Sturegården i Nässjö. Där erbjuds aktivering vid minst två tillfällen per vecka och ambitionen är att få till ytterligare aktiveringsträffar.

Idag är det bl.a. på Parkgården någon gång varje månad både bingospel och våffelbakning. Dessa aktiviteter är öppna både för boende och kringboende. För varje månad trycks ett program upp med aktuell aktivering. En normal vecka på våra träffpunkter innehåller idag 6 – 8 timmars aktivering. De veckor som det är våffelbakning, bingo, påskfest, julfest, sommarfest eller andra program är antalet timmar högre.

 

Särskilda boenden med bemanning dygnet runt finns i alla kommundelar. Här finns aktivering vid flera tillfällen i veckan - på något ställe varje vardag. Aktiveringen är både individuell och i grupp beroende på behov.

 

*

 

I det rum som kallades biblioteket på Parkgården, och där man förutom böcker även hade fyra dagstidningar och biljardbord, har dagrehabiliteringen nu sin verksamhet. Den förändringen gjordes under senare delen av 1990-talet då man inrättande en gemensam rehabiliteringsorganisation för kommun och landsting. Detta gjordes när en annan majoritet – (S), (C) och (FP) – styrde i kommunen.

 

Det fanns efter detta även en hylla med skänkta böcker i ett mindre rum bredvid stora aktiveringssalen i Parkgården. Detta rum gjordes 2007 om till vikarie-förmedling. Omplaceringen av vikarieförmedlingen gjordes för att få tillräckligt med korttidsplatser för äldre personer som kom ifrån landstingets sjukvård/akutvård.

 

Anders Hansen, SAFE, ordförande i omsorgsnämnden, var med om att fatta beslutet att öka antalet platser för korttidsboende. Som en följd av detta tog förvaltningen det aktuella rummet till vikarieförmedling. Det fanns inte så mycket att välja på om man inte skulle tränga undan annan verksamhet. Vid  denna tid under 2007 hade Nässjö kommun ett kostnadsansvar för 8-10 äldre personer med ca 3000:- per dygn och person att betala till landstinget.

 

Det finns fortfarande kvar biblioteksböcker i ett förråd på Parkgården, men enligt uppgift från personalen var intresset nästan obefintligt att nyttja biblioteket. Materialet från aktiveringen som auktionerades ut hösten 2007 var sådant som hade legat i källarförråd i ca 15 år eller mer enligt uppgifter från personal.

 

På våningsplanen ovanför markplan i Parkgården finns idag ett antal mindre samlingsrum som utan kostnad kan användas för olika aktiviteter. Finns det intresse av att ha en bokhylla eller boksnurra med skänkta böcker borde det inte vara några större problem att ordna en plats för detta.

 

*

 

Det är möjligt att en hel del liksom Ebert är besvikna på SAFE efter valet 2006. Eftersom vi inte själva har majoritet i fullmäktige måste vi samarbeta med andra partier för att försöka få igenom en del av det man arbetat för inför valet.

 

Ett problem med dagens politiska debatt i Nässjö kommun är dock att det inte finns någon slagkraftig opposition på vänsterkanten sedan SAFE blev en del av det kommunala styret. Högern är ju inte mycket till opposition – de talar ju bara om entreprenader och privatiseringar som lösningen på alla problem. Vi inom SAFE tror inte att det ger en bättre äldreomsorg – och många av de äldre håller nog med om detta.

 

En möjlighet för kritiska pensionärer är måhända att bilda ett kommunalt pensionärsparti. Ett sådant skulle ha en möjlighet att spela en vågmästarroll mellan vänstern och högern i kommunen och skulle på så sätt kunna få igenom fler förbättringar för de äldre.

 

Det vore kanske något för Ebert och ev. meningsfränder att tänka på?

 

 

 

Thomas Erixzon

SAFE-medlem, Nässjö