Anteckningar från BU-nämndens möte onsdagen 20 februari

 

 

BU-nämndens senaste sammanträde redovisades en rad ekonomiska orosmoln för BU-verksamheten framöver. Här är några exempel, det finns fler:

·        Bu-nämnden har för närvarande ett sparbeting som innebär att den ska dra ner 12 miljoner på 3 år i verksamheten.

·        Skolutredning innebär bl a 220 miljoner i investeringar. I kapitaltjänstkostnader innebär det ungefär 17 miljoner per år i ökade driftsomkostnader.

·        Nässjö får cirka 10 miljoner mindre i skatteutjämning än väntat.

     Skolutredningen strävar till ett ökat lärande. Eftersom Nässjö har en låg måluppfyllelse och låg lärartäthet är detta välkommet för alla föräldrar och barn. Frågan är hur man med dessa ökade utgifter och minskade intäkter ska kunna sätta till mer pengar till att anställa fler lärare.

 

Utredningens lösning är att minska antalet skolor, kanske också att sälja några, om det finns intressenter.

 

I varje fall visar detta tydligt att man måste ha ett mycket bra grepp om BU-förvaltningens ekonomi för att dra igång detta. Det greppet har man beslutat att skaffa fram till i september i år.

Märkligt är bara att man utan denna ekonomisk överblick ändå tänker besluta om utredningen i kommunfullmäktige redan 21 mars!

 

Bristen på överblick var tydlig på nämndens möte 20 februari.

Majoriteten bemötte sakargument i gammal tråkig stil med psykologiserande (”Den som inte tycker som vi är rädd för förändring”, ”Det är bara vi som tycker som jag, som tar ansvar”)

Alla i nämnden har sannolikt sagt JA till sitt uppdrag för att frågor om barn och utbildning är viktiga för dem. De uppfattningar som framförs i sak är därför av demokratiskäl värda att lyssnas på och mötas med respekt, och inte med varierande härskarstrategier (idiotförklaringar som ”vi talar om elever, ni pratar om lokaler”, osv).

 

Rimligt vore att komplettera med de ekonomiska informationer som hör till frågan i september och ta slutgiltig ställning till utredningen därefter. Det är 7 månader dit. Skolbyggnader som byggs ska ju stå i över 50 år, så det behöver inte handla om långbänk i det perspektivet.

 

 

Wille Brüggemann, Safe-medlem