Fler bombplan leder inte till fred

 

Svar till Håkan Jörnborn (SP) Sm. Folkblad den 25 okt.

 

Ska man tolka Jörnborns insändare rätt finns det en het önskan hos honom att USA:s bomplan skulle ha flugit in över Syrien och bokstavligen pulvriserat Assad-regimen och dess anhängare. Därefter skulle de ”demokratiska och progressiva” krafterna i Syrien ha tagit över.

 

Tyvärr är det nog inte så lätt – oppositionen i Syrien är mycket splittrad och inte så demokratisk och progressiv som man kan få intrycket av när man läser det trotskistiska Socialistiska Partiets tidning Internationalen. Rebellerna får massiv vapenhjälp av bl.a. Saudi-Arabien och Qatar, länder som är vare sig progressiva eller demokratiska.

 

En viktig del av rebellsidan i Syrien utgörs av al-Nusra-fronten; muslimska extremister som står al-Qaida nära. Al Nusra har gjort sig skyldiga till flera massakrer och våldsdåd.

 

Förvisso är även Assad-regimen odemokratisk och har många illdåd på sitt samvete. Det finns ingen anledning att stödja den eller se den som ett slags demokratiskt bålverk som muslimska terrorister och al-Qaidakrigare– såsom det framförs i Kommunistiska partiets tidning Proletären eller i Folket i Bild/Kulturfront.

 

Men att skicka in fler bomplan och ännu mer vapen – vare sig till regeringen eller till rebellsidan löser inte Syriens inbördeskrig. Därför är det bra att Obama backade och att inga amerikanska bombplan upprepade vad som skett i Irak, Afghanistan och Libyen. Även andra länder som Ryssland, Iran, Saudi-Arabien och Qatar borde stoppa sina vapenleveranser till Syrien.

 

Det är bra att en fredskonferens nu kommer till stånd - förhoppningsvis kan den bli en början till fredlig lösning på Syriens inbördeskrig. Men det ska erkännas att hindren är nära nog oöverstigliga

 

Thomas Erixzon

SAFE-medlem, Nässjö