De värsta krigshetsarna
 
När det är dags för amerikanska angreppskrig och bombanfall är det kanske varken politiker eller militärer - eller ens folkpartister - som är de värsta krigshetsarna. Det kanske är alla uppumpade och NATO-stinna journalister, säkershetsanalytiker och utrikeskorrar som framträder i press, radio och TV.
 
Långt innan FN:s inspektörer lämnat sin rapport var massmedias domslut klar. Nu väntade man bara att bombplanen från USA skulle ge sig ut på ”straffexpedition”.

 

"Så kommer USA att anfalla Syrien" blev helsidesuppslag i både Aftonbladet och Expressen för någon vecka sen. En slokörad Rolf Porseryd från TV4 stod i Beiruts mörker och kommenterade Obamas beslut att först begära stöd av kongressen innan bombplanen kunde lyfta. Det blev inga häftiga TV-inslag med bombexplosioner i natten i TV den kvällen...  Så snopet.

 

Kommentarer om svaga och fega ledare som inte vågar bomba har varit vanliga i nyhetsinslagen från press, radio och TV - precis som inför USA:s angrepp på Irak för 10 år sen.

 

Men i TV:s "Dokument utifrån" kunde man för någon vecka sen se en intressant dokumentär om förspelet till Irakkriget 2003. Där fick man se hur underrättelsefolk och politiker ljög om Saddam Husseins massförstörelsevapen - man hittade ju inga sen Irak väl blivit ockuperat.

 

Det är många som dragit jämförelsen mellan dåvarande utrikesminister Colin Powell, och hans lögner inför FN i februari 2003, och med den nuvarande utrikesministern John Kerry och hans uttalande om gasattackerna i Syrien. Tonläget var ett tag högt hos den amerikanske utrikesministern, men bevisföringen har lämnat en del övrigt att önska.

 

Nu har den akuta Syrienkrisen tagit en oväntad vändning och ser med rysk hjälp ut att få en diplomatisk lösning. Förhoppningsvis kan detta bli inledningen till ordentliga fredssamtal så att det blir ett slut på det förödande inbördeskriget i Syrien.

 

Vi vet ännu inte hur konflikten i Syrien kommer att sluta. Men om 10 år kanske vi får se ett nytt "Dokument utifrån" - och får då veta vad som verkligen hände i Mellanöstern i dessa dagar år 2013.
 

Thomas Erixzon,

SAFE-medlem, Nässjö