Svar till Urban Persson (M) SmT 3/6.

 

Urban påstår att jag kommit med sakfel i min insändare "Skattesänkningar är inte gratis" - dock utan att ge några konkreta exempel. Men med glidande formuleringar får han det att se ut som om jag har påstått att bypassoperationer och hjärtransplantationer görs i Jönköpings län. I min insändare står det inte ett ord om vare sig bypassoperationer eller hjärtransplantationer. Detta är ett djupt ohederligt sätt att föra en debatt, Urban Persson!

 

Urban får det också att låta som om det var högerregeringens förtjänst att vi har en teknisk utveckling på det medicinska området här och i världen. Detta är förvisso i god moderat stil - man kom ju för några år sen med det fantasifulla påståendet att Moderaterna hade kämpat för den allmänna rösträtten i Sverige och för apartheidregimens avskaffande i Sydafrika - när det i själva verket var tvärtom!

 

Vad jag skrev om i min insändare var att det på många håll förekommer protester mot nedskärningar och försämringar inom sjukvården. Störst har protesterna varit i Region Skåne mot nedskärningarna som det borgerliga styret där har genomfört. 

 

Några tidningsrubriker från Skåne våren 2013: "Tusentals tågade för bättre vård" (Sydsvenskan), "Flera hundra manifesterade för vården i Ängelholm (Helsingborgs Dagblad), "Nu är det nog. Landskronabornas besked kristallklart" (Helsingborgs Dagblad), "Vem kan se de drabbade i ögonen" (Ystads Allehanda). 

 

På hemmaplan i Nässjö har det varit starka protester i Anneberg och Malmbäck mot de indragna sköterskemottagningarna i dessa samhällen. Med hjälp av Nässjö kommun fick man tillbaka sköterskemottagning i Malmbäck, men i Anneberg lär man tydligen få vänta. Landstinget här har ett borgerligt styre, tillsammans med Miljöpartiet.

 

Förra sommaren samlade SAFE in bortåt 3 000 namn i protest mot flyttningen av Geriatriska Rehab till Eksjö. Denna flytt innebar att Nässjö förlorade bortåt 150 arbetsplatser - en av de största nedläggningarna i kommunens historia. I samband med flytten passade landstinget på att minska antalet patientplatser från 23 till 15. Nedragningen inom Geriatriska Rehab blev ca 15 tjänster.

 

Vad gjorde Urban när detta hände - jo, han stödde nedläggningen av Geriatriska Rehab i Nässjö med full kraft! Detta är något att tänka på för den Nässjöbo som ev. tänker rösta på Moderaterna och ev. kryssa för Urban Persson i valet 2014.

 

Thomas Erixzon

SAFE-medlem, Nässjö.