Thorvaldssons drömvärld

 

I en debattartikel i Svenskt Näringslivs tidning ”entreprenör” skriver Svenskt Näringslivs vd, TCOs ordförande, SACOs ordförande och LOs ordförande en gemensam artikel inför valet till EU-parlamentet.

 

Där skriver de fyras gäng bl a ”EU-samarbetet i stort sett gått i rätt riktning”, ”ur ett svenskt perspektiv har EU varit till en fördel”, ”vi [bör] öka vårt engagemang i EU” och de vill dessutom ”visa EU-medlemskapets stora betydelse för tillväxt, jobb och välfärd i Sverige”.

 

Att Svenskt Näringslivs vd, TCOs ordförande och SACOs ordförande ideologiskt och faktiskt hyllar EUs politik och utveckling är beklagligt, men inte förvånande – tyvärr.

 

Att LOs ordförande ställer upp på verklighetsbeskrivningen och hyllningen av EU är häpnadsväckande. I vilken drömvärld befinner sig Karl-Petter Thorwaldsson? Han borde rimligen ta ställning mot EUs löntagarfientliga politik. Han företräder Sveriges arbetare och borde gå i bräschen för en kamp mot EUs privatiseringdirektiv och alltmer av marknadslösningar. Detta är inget Sveriges arbetare vinner på – det är kapitalägarna.

 

Som medlem i Kommunal känns det som att med en sådan vän behöver Sveriges löntagare ingen fiende. EUs politik gynnar högern och kapitalägare. Det är bara att titta på den accelererande utvecklingen av arbetslöshet, främlingsfientlighet och rasism i EU. EU är en motor i detta och det sprider sig till Sverige och EUs grannländer.

 

Uno Kenstam, kommunalare och SAFE-medlem, Nässjö