Det behövs ett nytt systemsskifte!

Varför ska en cancersjuk eller arbetslös – med redan låg inkomst - betala efter en högre skatteskala än den som är frisk och har ett jobb? Den frågan borde stäl-las mycket oftare av politiker och journalister i dagens Sverige inför höstens val. Det handlar helt enkelt om människovärde.

Vad är det för en unken människosyn som gör att sjuka, handikappade, pensio-närer och arbetslösa betraktas som mindre värda av Reinfeldt och hans högerregering? Det är en människosyn som är minst lika unken som Sverigedemokraternas främlingsfientlighet. Men inte på långt när lika ifrågasatt i den politiska debatten i TV, radio och de största dagstidningarna.

För det är de sjuka, arbetslösa, samt pensionärer som har drabbats hårdast av den högerpolitik som förts de senaste åtta åren. Sjuka har utförsäkrats, arbetslösa har hamnat i ”Fas tre”, pensionärer har fått känna av ”bromsen” och fått en lägre pension.

Detta samtidigt som skatterna har sänkts med 140 miljarder jämfört med 2006 års nivå. Villaägarna i rika områden har fått en drastiskt minskad fastighetsskatt. Förmögenhetsskatten har avskaffats – vilket också har medfört att det inte längre förs någon officiell förmögenhetsstatistik här i landet.

De s.k. ”jobbskatteavdragen” har – naturligtvis – mest gynnat de som tjänar mest. Rut-avdragen för ”hushållsnära tjänster” har utnyttjats flitigast av de förmögna hushållen. Förutom städning kan man nu få hjälp med bartenders och läxläsning för sina bortskämda telningar…

Bolagsskatten har förstås också sänkts rejält - senast med hela 16 miljarder. Sverige har en betydligt lägre bolagsskatt jämfört med många länder i västvärlden. Det ska löna sig att vara rik i högerns Sverige!

Tro inte att denna gigantiska skattesänkning på 140 miljarder har gått spårlöst förbi inom sjukvård, skola och omsorg. Sjukhus och skolor har lagts ner, skolresultaten i Sverige blir allt sämre och klyftorna mellan fattig och rik blir allt större.

Till detta kommer all privatisering och utförsäljning som skett inom skolan och omsorgen. Sverige är idag ett extremt högerland på många områden.

Förhoppningsvis får vi en ändring på detta efter höstens val. Men det kräver att socialdemokratin på allvar vågar utmana den tärande elit som idag styr och ställer här i landet. En elit som har fått sätta dagordningen för den politiska debatten de senaste decennierna.

Det är därför den så självklara frågan om varför en cancersjuk eller arbetslös ska betala en högre skatt så sällan ställs på ledarsidor, nyhetsartiklar, utfrågningar eller debattprogram.

Det gäller för socialdemokratin och vänstern att åter sätta dagordningen för debatten i Sverige. Att inte huka sig när högern attackerar. Att inte ängsligt följa moderater och folkpartister i spåren. Att ha partiledare som kan skilja mellan höger och vänster i politiken. Att få ett samhälle som inte tillåter sjuka och arbetslösa att hunsas, förnedras och sättas på undantag.

Vi behöver inte bara byta regering in höst. Vi behöver framför allt byta politik. Det är hög tid för ett nytt ”systemskifte” – där det nu står jämlikhet och rättvisa högst upp på dagordningen.

 

Thomas Erixzon

SAFE-medlem, Nässjö