Det är dags att vakna!

 

För något år sen läste jag ”Det sovande folket”, en bok av Fredrik Reinfeldt från 1990-talet. På omslaget sitter en trött ung man framför TV:n och knappar slött på sin fjärrkontroll. Det ska väl föreställa en s.k. "bidragstagare".

 

Bilden och boken vittnar om den människosyn som Reinfeldt har på sjuka, arbetslösa, funktionshindrade och pensionärer – kort sagt de som inte har ett arbete. De har sig själva att skylla. De är som ”matade fågelungar”. De har en ”inlärd hjälplöshet”. Med lite sämre bidrag, högre skatt, med utförsäkringar och hårdare regler ska de minsann sättas i arbete.

 

Den högerpolitik som Reinfeldt skrev om i sin bok genomförs nu. Med stora skattesänkningar försämras skola, vård och omsorg och man säljer ut och privatiserar så mycket som möjligt.

 

Högerns skattesänkningar har nu minskat statens inkomster med ca 140 miljarder för ett enskilt år jämfört med 2006. De rika villaägarna i Vellinge, Danderyd och liknande platser har fått kraftigt sänkt fastighetsskatt och förmögenhetsskatten har avskaffats helt. Bolagsskatten har sänkts med 16 miljarder.

 

De s.k. "jobbskatteavdragen" har mest gynnat de högavlönade, men knappast gett några nya jobb. Det var heller inte meningen - det var själva skattesänkningen för de rika som var det viktiga.

 
Men många andra har drabbats av nedskärningar, försämringar och får slita hårt för låga löner - om de nu har något jobb. Allra värst har sjuka och arbetslösa drabbats.
 

Det är inte så att Sverige idag är ett fattigt land. Tvärtom är vi rikare än någonsin. Men landets resurser har blivit alltmer orättvist fördelade. 
 

Det är hög tid att ändra på detta. Det är dags för "det sovande folket" att vakna och äntligen rösta bort högerregeringen!

 

Thomas Erixzon

SAFE-medlem, Nässjö