SAFEs förslag i Socialnämnden den 17 juni 2015.

 

Ärende 5: Pilen 2016 - mål och indikatorer

 

Ändringsyrkanden:

 

Under perspektivet “Medborgare”:

 

Socialförvaltningen får uppdraget att utforma mål och indikatorer som syftar till att förbättra brukarinflytandet inom äldreomsorgen.

 

Under perspektivet “Ekonomi”:

 

Indikatorn “Beläggningsgraden ska vara minst 97 % i särskilt boende för äldre” tas bort.

 

Under perspektivet “Medarbetare”:

 

En dag för verksamhetsutveckling/inspiration/fördjupning genomförs årligen för aktuellt verksamhetsområde där nämnden, berörda chefer och verksamhetsnära personal deltar.

 

Under perspektivet ”Hållbar utveckling”:

 

Kommunens inköp av ekologiska/närproducerade livsmedel ska 2016 öka till minst 22 %.

 

Ärende 6: Budget 2016, ram 2017 och plan 2018 - förslag till driftsbudget för socialnämnden

 

Socialnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta:

 

För att upprätta en uppsökande fältverksamhet i samverkan mellan olika förvaltningar som ger överblick i ungdomars fritidsmiljö tillförs 0,8 miljon.

 

För att kompensera äldreomsorgen kravet på effektiviseringar med 1 % samt för att undvika ytterligare nedskärningar inom hemtjänst och särskilda boenden tillförs 9,5 miljoner.

 

Planerarnas uppgift att detaljstyra genom tidsättning av hemtjänstinsatser upphör.

 

Kommunfullmäktige fastställer principen att tillgång till demensboende (gruppboende) och äldreboende (äldrehem) ska finnas i Anneberg, Bodafors, Forserum, Malmbäck och Nässjö så att äldre personer kan välja att bo kvar nära den bygd där de har levt och verkat.

 

Kommunfullmäktige ger Fastighets AB Linden uppdraget att utreda fastighet som kan inrymma c:a 40 lägenheter för trygghetsboende alt. seniorboende inklusive mötesplats inom Lindens bestånd i Nässjö tätort.

 

För ökade behov av sjukvård, rehabilitering och syn- och hörselvård i hemmet tillförs 1,6 miljoner, vilket motsvarar 4 tjänster.

 

För ökad personaltäthet på Norråsagårdens 15 korttidsplatser tillförs 800 tkr.

 

Kommunfullmäktiges beslut från november 2011 och juni 2012 om införandet av nya avgifter inom äldreomsorgen rivs upp och kompenseras med 2,4 miljoner.

 

Avgiften fastställs till 195 kr/månad för trygghetslarm, till 20 kr/tillfälle för hemhandling och till 7 kr/tillfälle för matdistribution. Personlig omvårdnad ska vara avgiftsfri.

 

Kommunfullmäktige ger socialnämnden uppdraget att effektivisera socialförvaltningens ledningsorganisation och därigenom minska kostnaderna med 3,4 miljoner.

 

För oförändrade kostpriser inom biståndsbeslutade verksamheter tillförs 400 tkr.

 

För ökade resurser till aktivering i eget och särskilt boende tillförs 400 tkr.

 

För höjning av HAB-ersättningen till 35 kr/dag tillförs 200 tkr.

 

 

Anders Hansen, SAFE