Parkgården – Oansvarig ekonomisk förvaltning

 

Många av våra äldsta medborgare söker förtvivlat efter en bostad som är anpassad efter deras behov och har en hyra som även en fattig pensionär kan betala. Det finns en kö med äldre som akut eller inom kort behöver flytta till en bostad som bättre svarar mot deras behov.

 

Vårt gemensamma ansvar för att skydda och hjälpa de svagaste och sköraste i vår kommun försvinner inte genom att vi överlämnar ägandet av en fastighet till en sammanslutning som kallas kooperativ hyresrätt och sedan går i borgen på hela 238,5 miljoner kronor för samma förening.

 

Parkgården är en mycket värdefull kommunal fastighet med centralt läge. Att sälja den billigt är en oansvarig ekonomisk förvaltning. Att göra en stor ombyggnad som ger färre lägenheter med i genomsnitt fyrtio procent högre hyra än idag drabbar de äldre.

 

Behåll Parkgården som kommunal egendom! Marknadsvärdet på fastigheten bör landa i intervallet 250-300 miljoner kronor. Eftersom det redovisade värdet på fastigheten idag är 45 miljoner kronor finns ett övervärde på mellan 300-400 miljoner kronor.

 

Ett normalt löpande underhåll av Parkgården bör starta omedelbart där golvmaterial byts ut, väggar målas och fönster byts under kontrollerade och ordnade former. Börja med de lägenheter som nu står tomma eftersom inga nya hyresgäster får flytta in.

 

De jättelika kommunala investeringar som den famösa skolutredningen ger upphov till och kräver är överbudgeterade med upp till trettio procent.  Det betyder att det under 2015 och perioden 2016-2018 finns ett mycket stort utrymme för investeringar.

 

Vi måste ta ansvar för och vårda vår gemensamma egendom istället för att sälja ut den till reapris!

 

Mats Frejd, Anders Hansen, Maj Widäng, SAFE