Vem kan man lita på?

 

Det är förvånande att Socialdemokraterna och Stefan Löfven har varit så milda i kritiken mot att Decemberöverenskommelsen plötsligt bröts av Kd och snart därefter av de andra allianspartierna.

 

Man ska ju komma ihåg att det var de borgerliga och inte minst Göran Hägglund, dåvarande partiledare i Kd, som tog initiativet till denna överenskommelse. Detta skedde några veckor efter att Alliansen och SD hade fällt den röd-gröna regeringens första budget och Stefan Löfven var på väg att utlysa ett extraval i mars 2015.

 

Detta nyval var ju Allianspartierna inte alls intresserade av att ha efter valförlusten på ca 10 procentenheter i riksdagsvalet. Moderaterna hade förmodligen gått tillbaka än mer och Kd hade kanske blivit helt utröstat

 

Men när överenskommelsen var gjord ställde Löfven in nyvalet och fick finna sig i att regera ett år på motståndarnas budget. Han kunde få igenom några tilläggsförslag i budgeten till sommaren med hjälp av DÖ, och lade sen som planerat under hösten en ny röd-grön budget till riksdagen.

 

Men nu, när Allianspartierna skulle uppfylla sin del av avtalet och släppa fram den röd-gröna budgeten, var det tydligen inte så roligt längre… Med champagne och jubel bröts avtalet på Kd:s riksstämma och Moderaternas partiledare följde snabbt efter.

 

Man kan undra hur regeringen ska kunna samarbeta på allvar om man inte kan lita på att de borgerliga inte håller ingångna avtal. Gäller avtalet som ni har skrivit under? Eller tänker ni bryta det vid första bästa tillfälle? Det borde vara det första som Stefan Löfven och Gustav Fridolin frågar Allianspartierna om vid kommande förhandlingar.

 

Man kan förvisso ha olika uppfattningar av Decemberöverenskommelsen – men det var som sagt de borgerliga som kom med initiativet. Det räddade dem från ett nyval som de förmodligen hade förlorat ännu fler väljare på. Det som nu har hänt är inte Decemberöverenskommelsen har ”fallit” som det så ofta hörs i media. Den har högst medvetet brutits av de fyra Allianspartierna – och med Kd:s Sara Skyttedal i spetsen!

 

Thomas Erixzon

SAFE-medlem, Nässjö