Ubåtar skapar rubriker än en gång

 

Så har ett nytt ubåtsdrama utspelats i svenska farvatten. TV-nyheterna slog på rejält, rubrikerna i pressen blev stora och svarta. Dykare har hittat en rysk ubåt i svenska farvatten!

 

Nu visade sig detta vara en rätt gammal ubåt – den sjönk för 99 år sen under första världskriget. Då satt tsar Nikolaus II fortfarande kvar på tronen och Lenin levde i exil i Schweiz. Förmodligen var Putins föräldrar inte ens födda…

 

Detta hindrade dock inte spekulationerna från s.k. ”experter” att snabbt ta fart. I SmD den 27 juli kunde man i artikeln ”Funnen ubåt kan ha försåtminerats” bl.a. läsa citat från Göran Frisk, tidigare chef för ubåtsjaktstyrkan. Han säger att ubåten ”ser modern ut”. Frisk säger också att besättningen kan ha lämnat ubåten och sen försåtminerat den. ”Den stora frågan när det gäller ryska prylar är att de har en enorm förmåga att försåtminera. Det är så som terrorister gör …”, fortsätter han.

 

Lektor Tomas Ries på Försvarshögskolan spinner i artikeln vidare på ett liknande tema. ”Om den verkligen är modern och har förlist de sista 15 åren då är det politiskt mycket, mycket känsligt. Då är det den nuvarande ryska regeringen som ligger bakom”, säger han.

 

Naturligtvis kommer Folkpartiet i gång på alla fyra så fort det börjar talas om ryska ubåtar. Allan Widman (FP) säger i samma artikel att ”det skulle vara djupt oroväckande” om ubåten var ny.

 

Försvarsminister Peter Hultqvist avböjde dock att kommentera. Det gjorde han alldeles rätt i.

 

För det hela slutade med att försvaret – efter att ha granskat bildmaterialet närmare – inte ville skicka ner några dykare för att undersöka vraket. Ubåten hade ju sjunkit redan 1916. Vraket torde främst ha ett militärhistoriskt intresse.

 

Ridå!!!

 

Thomas Erixzon

Nässjö Freds- och Skiljedomsförening