Minnesord över Marianne Broman

I denna gråa vintertid kom så beskedet att Marianne Broman har gått bort i covid-19 på Eksjö lasarett. Ett sorgligt besked detta coronans år.

När pandemin härjade som värst i våras och allt förstamajfirande i Nässjö ställdes in gav inte Marianne upp. Hon protesterade på ett självklart och personligt sätt mot detta. Hon hissade en SAFE-flagga på sin egen balkong på Parkgården i protest mot coronan, och mot orättvisor, förtryck och högerpolitik! Där har flaggan sedan vajat hela sommaren och hösten.

Denna protest var så typisk för Marianne. I många decennier har hon ställt upp och gått i ett otal fredsmarscher och demonstrationståg. Det började redan på 70-talet med de milslånga Barsebäcksmarscherna mot kärnkraft över Skånes slätter. Under 80-talet blev det mängder med fredsdemonstrationer och start på ett mångårigt deltagande i SAFEs förstamaj-tåg.

Marianne satt i Nässjös kommunfullmäktige mellan 1988-2014 och var med om många spännande debatter och voteringar. Hon satt i kultur- och fritidsnämnden i ca 25 år och var även många år i kommunrevisionen.

I SAFEs interna arbete var hon i stort sett med på varje möte och hon var på plats vid SAFEs bokbord runt om i hela kommunen på torgdagar och marknader. Hon var även engagerad i många andra föreningar som Nässjö Freds- och Skiljedomsförening, Nej till EU, IOGT-NTO, Pinnstolen och Nässjö Hembygdsförening. I många år stickade hon barnkläder som skänktes till Erikshjälpen.

Marianne tillhörde en generation där många redan i unga år engagerade sig politiskt och ville förändra världen och göra slut på orättvisor och krig. Hennes dotter Jenny växte mer eller mindre upp i Läs- och värmestugan, SAFE-lokalen, på fredsföreningens styrelsemöten och i mängder av demonstrationståg. Jenny för nu kampen för fred och rättvisa vidare som kommunalråd för vänstern i Göteborg - något som Marianne var väldigt glad och stolt över.

Vi i SAFE kommer att sakna Marianne och hennes starka engagemang för en bättre värld!

Vännerna i SAFE – Nässjös lokala välfärdsparti