Skriv på FN:s kärnvapenavtal!

 

Kärnvapnen är det största hotet mot vår värld och mot mänskligheten. De i särklass flesta finns i USA och Ryssland. Det rör sig om flera tusen. De andra kärnvapenmakterna är Kina, Storbritannien, Frankrike, Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea. De flesta av kärnvapenstaterna är inblandade i olika internationella konflikter.

 

2017 gjorde 122 FN-länder ett upprop om ett globalt förbud mot kärnvapen.  Sverige var ett av dessa länder. Men vare sig regering eller riksdag har godkänt avtalet. Bakgrunden är att USA:s (och Donald Trumps) förre försvarsminister James ”Mad Dog” Mattis i ett hotfullt brev varnade Sverige för att godkänna avtalet. 

De fyra borgerliga partierna blev då snabbt varma kärnvapenanhängare - i gott sällskap av Sverigedemokraterna. De ville absolut inte att Sverige ska skriva på något globalt kärnvapenförbud. Socialdemokrater och miljöpartister begravde  frågan i en utredning.

 

Resultatet blev att även S/MP-regeringen sommaren 2019 sade nej till att underteckna det kärnvapenavtal som Sverige en gång var initiativtagare till. Ett mycket beklämmande agerande och en häpnadsväckande undfallenhet gentemot USA! 
 

Socialdemokraterna har i årtionden varit aktiva i kampen mot kärnvapnen; inte minst genom Alva Myrdals och Inga Torssons arbete i FN. Miljöpartiet har sitt ursprung i bl.a. fredsrörelsen.

Det borde därför vara en självklarhet att Sveriges regering undertecknar FNs avtal och ställer sig bakom kravet om ett globalt förbud mot kärnvapen! 

 

 

Thomas Erixzon
Nässjö Freds- och Skiljedomsförening