Världen förändras

 

Rysslands invasion av Ukraina vänder ett nytt blad i historien och kommer att förändra världen i decennier framöver. Övergreppet är fullt jämförbart med Tysklands anfall på Polen 1939 eller Sovjets anfall på Finland senare samma år. Det är ett oprovocerat angreppskrig och ingen annan än Vladimir Putin bär huvudansvaret.

 

Hur det än går på marken i Ukraina så har Putin redan förlorat kriget. Det är ett oförlåtligt angrepp på Ukrainas folk som inte kommer att glömmas i första taget. Det kommer att dra skam och vanära över Ryssland i århundraden.

 

Redan nu har både EU och Nato stärkts och beslut har tagits som hade varit otänkbara för mindre än en månad sen. Sverige skickar nu vapen direkt till en stridande part i ett krig – något som inte har gjorts sen finska vinterkriget 1939. Tyskland har också gjort helt om och skickar nu vapen till Ukraina.

 

De ekonomiska sanktionerna och idrottsbojkotten mot Ryssland har också snabbt ökat. Köerna vid ryska bankomater växer och börsen i Moskva har varit stängd i flera veckor – risken för en börskrasch där är överhängande.

 

Putin har också skramlat med kärnvapenhot och risken för att kriget kan bli helt okontrollerbart är påtaglig. Skulle de baltiska staterna bli indragna i kriget så är det inte långt till att Sverige också blir det. Sverige är idag mycket nära allierad med Nato och USA och redan en bakre flank till Estland, Lettland och Litauen i händelse av krig i ”vårt närområde”.

 

Även om inte kärnvapen kommer till användning så finns det flera kärnkraftverk i Ukraina. Ryssarna har redan tagit Tjernobyl och andra kärnkraftverk har hamnat i stridszonen. Faran med kärnkraft och kärnvapen borde väl nu vara uppenbar. Sverige borde skriva under FN:s fördrag om ett totalt kärnvapenförbud.

 

Det man främst kan hoppas på är att ryssarna själva kan sätta stopp för Putins framfart. Även om statliga media är styrda så kan information nå allmänheten på många andra sätt. Detta är ju det första storkriget när sociala medier, internet och mobiler används av nästan varje människa. Det har redan varit stora protester i Ryssland mot kriget – och de kan växa ju sämre den ryska ekonomin blir.

 

Miljontals ryssar semestrar också utomlands – där kan man lätt få helt annan information än av ryska statskontrollerade media. Därför är det viktigt att låta vanliga ryssar resa utomlands.

 

Hur detta kommer att sluta vet ingen idag – men när bombkrevaderna har tystnat och röken har lagt sig kommer världen att vara radikalt annorlunda.

 

Thomas Erixzon

 

Skriven i mars 2022