Budgettal på fullmäktiges budgetsammanträde 26 november 2009.

 

Det har varit en spännande mandatperiod. Jag tycker att mycket bra har gjorts, men att naturligtvis finns det brister som vi måste försöka arbeta med systematiskt och planmässigt.

 

Vad har hänt?

Vi har under mandatperioden aviserat och genomfört ett antal genomgångar av verksamheter, arbetsmiljö och ledarskap.

Vi har gjort en rejäl genomlysning av individ och familjeomsorgen utifrån att vi hade höga kostnader och jag kan inte se nu i efterhand – även om det inte gått mer än ett år – att det hittills blivit en sämre verksamhet. Vi har förändrat innehåll och förstärkt inriktningen på vår flyktingverksamhet mot studier och arbete genom att denna verksamhet fördes över till Nässjö Lärcenter. Vi har infört en styrmodell - Pilen - som jag tror efterhand kommer att göra våra uppdrag tydligare och mer distinkta. Just nu genomgår vår kostochstädverksamhet en grundlig genomgång. Det som inte fick stort genomslag var arbetet med att förändra vår skolstruktur för att skapa bättre förutsättningar för elever och pedagogik. Vi har sett angelägenheten av att göra förändringar, men vi har varit noga med att analysera förutsättningarna först. Kommunledningen har varit aktiv i förändringarna; men jag vet att det ändå finns dem som tycker att vi borde gjort mer och visst……………….

 

Inför budget 2008 noterar jag att jag sade i mitt inledningsanförande att ”Det jag tror vi måste tänka på är att kanske framemot 2009 kommer konjunkturen att mattas och då måste vi vara förberedda på att handha situationen.” Det var dock fullständigt fel, konjunkturen mattades inte - den dök.

 

Det vi gjorde 2007 och 2008 tror jag vi hade nytta av när vi gick in i det besvärliga 2009 – och det var besvärligt även om vi höjde skatten - och när vi nu går in i det ännu besvärligare 2010 tror jag det går bättre än det annars hade gjort. 2011 är ett svart hål i dagsläget.

 

Vi har vid byte av personal och pensionsavgångar rekryterat ett antal nyckelpersoner och jag tycker att vi lyckats väl med detta för det fortsatta arbetet.

 

Jag är nöjd med det mesta vi gjort. Trots finanskris tycker jag att vi hanterat både verksamhet och pengar på ett bra sätt. Ska jag nämna något jag inte är nöjd med så är det att vi inte kommit igång med arbetet att göra förskolor med fler avdelningar. Att införa dessa förskolor tror jag är bra både för pedagogik och ekonomi. Vi har idag förskolor som inte har tillräckligt bra materiell standard. Där anser jag att vi har ett beting under 2010 att påbörja - idéer finns.

 

Vad sker framåt?

Vi jobbar vidare med våra organisationer. Nu är som sagts ovan kostochstäd aktuellt. Ett mycket viktigt motiv för mig är – förutom kvalitet och ekonomi - att jag vill behålla kostochstäd i kommunal regi. Det bästa sättet att göra det är att verksamheten är effektiv och levererar bra resultat till nyttjarna; främst äldre inom omsorgen och barn/elever inom förskola/skola. Jag vill att verksamheten ska vara så effektiv att det inte blir intressant att lägga ut på entreprenad. Lyckas inte detta ser jag en uppenbar risk att diskussionerna om entreprenad kommer när det gäller denna verksamhet.

Vi kan jämföra med lagen om valfrihetssystem, där många kommuner har så effektiv verksamhet att privata företag avstått från att visa intresse då de tycker att det ger för litet pengar och för mycket arbete.

 

Vi har budgetmässigt bedömt att det innebär 5 mkr för 2010, men givetvis vet vi inte exakt vad det blir. När arbetet fortskrider får vi se vilka förändringar som behöver göras i tilläggsbudgetarna framöver.

 

Slutsats

Vi kan knappast kritiseras för en sockrad och insmickrande valbudget. Vi kan dock leverera en seriös, rejäl, ärlig budget. Vi kan peka på att vi gjort mycket för att bibehålla kvalitet – i hög grad genom att våga gå igenom vad vi utför i den kommunala organisationen. Budgeten pekar på många bra delar men döljer inte brister.

 

Jag står bakom den budget som kommunstyrelsen föreslagit, men lägger följande förslag under barn- och utbildningsnämnden:

 

”Inför kommande budgetarbete inarbetas målsättningen att under en period på tre år öka lärartätheten i grundskolan så att den når riksgenomsnittet med prioritering av årskurs 3 och nedåt.

 

Barn- och utbildningsnämnden påbörjar genomförandet av den av nämnden beslutade åtgärdsplanen inom ramen för tilldelade resurser.”

 

 

Uno Kenstam